23948sdkhjf

Lindes nya säkerhetssystem ser genom väggar

Truckar står för en stor del av de svenska arbetsplatsolyckorna. Nu tar Linde ytterligare ett steg för att stärka säkerheten för alla som arbetar runt truckarna.

Det nya stödsystemet Linde Safety guard från Linde material handling varnar fotgängare och truckförare för varandra – även genom väggar.

Redan i dag använder många företag stödsystem med optiska och akustiska varningssignaler. Dilemmat är att dessa stödsystem varnar alla i området, vilket kan leda till att signalerna på sikt slutar uppfattas av truckförare och fotgängare. Linde Safety guard varnar bara när det finns en riktig fara. Konceptet är baserat på lokalisering av maskiner och fotgängare.

– Det möjliggör selektiva varningar, med en träffsäkerhet på tio centimeter. En stor fördel är att lösningen kan se genom väggar, ställage och rullportar, säger Alexandra Mertel, projektledare på Linde material handling, i ett pressmeddelande.

Ofta byggs lokaler successivt ut och skapar nya hörn och vinklar. Det leder ofta till att vägar går precis intill dörrar. Med Lindes nya teknik kan fotgängaren få en varning redan innan den öppnar en dörr. Unikt med lösningen är att fotgängaren utöver akustiska och optiska signaler också varnas genom vibrationer från en mobil enhet. Förare kan se faror på en skärm – hur många människor som är i varningszonen och från vilket håll de närmar sig trucken. Systemet kan också automatiskt sänka truckens hastighet i särskilda zoner.

Den nya tekniken fungerar mellan människor och truckar, men också truckar emellan. Om två truckar korsar samma väg varnas båda förarna som får information om den andra truckens färdriktning. Tack vare den modulära designen går det snabbt och enkelt att installera systemet. Varningszoner kan konfigureras individuellt.

– I framtiden vill vi erbjuda Linde Safety Guard både för eftermontering och som tillval för nya truckar, säger Michael Fuchs, produktchef för på Linde material handling reservdelar.

Arbetet med Linde Safety guard är en viktig del i Lindes projekt Vision zero. Safety in your world, som har ett tydligt mål – att minska antalet olyckor inom materialhantering till noll.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079