23948sdkhjf

Skärpta krav på vinterdäck på tunga fordon

Ny lag kan gälla från och med 1 december 2019.
Det var i oktober som infrastrukturminister Tomas Eneroth gick ut med att han vill se hårdare krav på vinterdäck på tyngre fordon. Nu skriver TT att regeringen går vidare med förslaget som innebär att även lastbilar och bussar måste ha vinterdäck på samtliga hjul.

– Vår bedömning är att trafiksäkerheten kommer att öka, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), till TT.

Så som reglerna ser ut idag behöver fordon med en totalvikt på över 3,5 ton ha vinterdäck eller likvärdig utrustning på själva drivaxlarna perioden 1 december till 31 mars. Med de nya reglerna måste fordonen ha vinterdäck på samtliga hjul, även släp. Förslaget omfattar också bussar.

– Denna vinter har vi ju sett effekter i trafiken med både trafikstockningar och trafikolyckor till följd av att man inte har haft rätt utrustade däck. Därför är det viktigt att ha precis samma krav som på privata bilar och lättare fordon, säger Tomas Eneroth till TT.

Och det är inte bara svenska fordon som omfattas av den nya lagen, den avser även utländska. Reglerna ska träda i kraft 1 december 2019 enligt regeringens förslag.

– Vi kan se redan i dag hur svenska åkerier i större utsträckning har rätt utrustade däck och då innebär det här också att vi förbättrar konkurrensvillkoren mellan svenska och utländska åkerier, säger Tomas Eneroth till TT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063