23948sdkhjf

Maria Wetterstrand utreder flyget

Regeringen har gett tidigare miljöpartipolitikern i uppdrag att utreda hur Sverige kan främja utveckling och användning av biobränslen till flyget.

Klimatpåverkan från internationella flygresor ökar och enligt prognoserna kommer ökningen att fortsätta. Regeringen tillsätter nu Maria Wetterstrand som särskild utredare att analysera hur flygets användning av hållbara biobränslen kan främjas för att minska utsläppen.

– Att flyget ställer om till att använda hållbara biobränslen är en nödvändig åtgärd för att vi ska kunna uppnå målen i Parisavtalet. Maria Wetterstrand har lång erfarenhet och kan bidra med stor kunskap om klimatfrågorna till utredningsarbetet, säger klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

Regeringen gör även en satsning på 100 miljoner kronor för åren 2018-2020 för forskning och utveckling av biobränsle för flyg, vid sidan av den omdebatterade flygskatten.

Maria Wetterstrand ska:

  • analysera hur flygets användning av hållbara biobränslen med hög klimatprestanda kan främjas för att bidra till övergången till ett fossilfritt energisystem och minskad klimatpåverkan.
  • vid behov föreslå hur det eller de styrmedel som är lämpligast för att minska flygets utsläpp genom användning av hållbara biobränslen bör utformas.
  • bedöma vilken inblandning av biobränsle som är rimlig att uppnå när styrmedel som utredningen föreslår ska träda i kraft med hänsyn till tillgång och pris på sådana bränslen samt efterfrågan i andra sektorer.
  • bedöma förutsättningarna för att öka inblandningen av hållbara biobränslen över tid utifrån samma faktorer.

Utredningen ska redovisa sitt förslag 1 mars 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.924