23948sdkhjf

Trafikverket utvärderar fossilfrihet för fartyg

Regeringen ger uppdrag att analysera en övergång till fossilfria bränslen för statligt ägda fartyg.

Regeringen har beslutat att ge Trafikverket i uppdrag att analysera förutsättningarna för en omställning till fossilfrihet för statligt ägda fartyg, till exempel vägfärjor och lotsbåtar. Trafikverket ska också lämna förslag till en strategi inklusive åtgärder.

Trafikverket ska utgå från minst två alternativa målår, 2030 och 2045, och identifiera vilka effekter som kan nås och vilka kostnader som kan uppstå. Med det som underlag ska en strategi tas fram, som visar i vilken ordning åtgärder bör vidtas och hur de bör följas upp.

– Staten ska vara ett föredöme i den omställning som hela transportsektorn måste göra. Därför är uppdraget en viktig del i regeringens arbete med att utveckla hållbara transporter, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Sveriges klimatmål har bland annat slagit fast att växthusgasutsläppen för inrikes transporter, förutom luftfart, ska minska med 70 procent till 2030 jämfört med 2010.

Museifartyg, Försvarsmaktens fartyg och Sjöfartsverkets isbrytare ska exkluderas ur analysen. Uppdraget ska redovisas senast den 20 december 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047