23948sdkhjf

Långsiktig satsning ger rekord i Norrköping

Högkonjunktur och tillväxt i regionen bidrar till Norrköpings hamns rekordnivåer.

Norrköpings Hamn har under en längre tid haft starkt positiv utveckling på containersidan. Under 2017 ökade antalet containrar i Norrköpings hamn med drygt 30 procent jämfört med året innan och nådde rekordsiffran 132 000 tjugofotsekvivalenter.

Tillväxten är resultatet av en långsiktig containersatsning. Flera etableringar och investeringar i Norrköping har också skapat nya godsvolymer och stärkt hamnens attraktionskraft. Under det senaste året har även trafikutbudet ökat och de stora containerrederierna har satsat på ökad trafik i det växande östersjöområdet, vilket lett till att flera av de ledande containerrederierna nu trafikerar hamnen i Norrköping.

Den totala godsmängden i Norrköpings hamn har ökat under de senaste åren. Under 2017 hanterades sammanlagt runt 4,3 miljoner ton. Utöver container är det även godsslag inom energi och jordbruksområdet som ligger bakom de ökade volymerna.

I mitten av november tillträdde bolagets nye vd, Henrik Åkerström.

– Norrköpings hamn har en tydlig position på marknaden, bra tillväxt och ambitiösa utvecklingsmål. Det känns spännande och roligt att få bidra till hamnens fortsatta utveckling med ökade volymer och att tillföra nya värden för våra kunder. Hållbarhetsfrågor har också stort fokus för Norrköpings hamn där vi ser allt tydligare kundkrav, säger han i ett pressmeddelande.

Hamnen med omgivningar har även flera satsningar på gång. Under november gick startskottet för byggnationen av den så kallade Kardonbanan, en elektrifierad järnväg som ansluter hamnen direkt till södra stambanan. Samtidigt fortgår planeringen av hamnutbyggnaden av Pampushamnen där man under 2018 inväntar beslut om miljötillstånd. 640 meter ny kaj och 100 000 kvadratmeter ny hamnplan planeras för att möta framtida krav på smarta logistiklösningar, ökade godsvolymer, större fartyg och effektivare produktion i hamnen. 2023 är den nya hamnen planerad att stå klar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142