23948sdkhjf

STM ska lyfta kommunikationen till havs

STM är den nya tekniken som ska göra det lättare för fartyg att få information om varandra. Nu testas det på passagerarfartyget Pearl Seaways.

Grundtanken med Sea traffic management, STM, är att skapa ett digitalt utbyte av information mellan fartyg, hamnar och andra aktörer inom branschen. Med bättre struktur i informationen som delas kan man få en effektivare sjöfart. Pearl Seaways, som trafikerar sträckan Oslo-Köpenhamn, kommer nu att testa teknologin.

STM bygger på att fartyget delar sin voyage plan med aktörerna i land. De skickar sedan information om resan, som rekommenderade ankomsttider, navigationsvarningar och ruttförslag till fartyget. Informationen visas i fartygets navigationssystem.

Dessutom visar Pearl Seaways delar av sin voyage plan med alla andra fartyg i närheten över AIS, det automatiska indentifikationssystemet. Om fartygen också använder STM kan de då följa upp till sju ruttsegment av Pearl Seaways voyage plan. Detta förväntas bidra till säkerheten till havs, då besättningar kommer att känna till vilka intentioner andra fartyg har.

Testet på Pearl Seaways är en del av ett projekt som avslutas under 2018. I projektet valideras STM ombord på 300 testfartyg i Medelhavet och i Norden. I projektet deltar mer än 50 partners i 13 europeiska länder från akademi, myndigheter och industri.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11