23948sdkhjf

Kinesiska pengar kan finansiera höghastighetsbana mellan Sverige och Norge

Landet i öst säger sig vilja bidra med kompetens, arbetskraft och ekonomiska muskler.
En höghastighetsbana mellan Stockholm och Oslo, finansierad av kinesiska pengar, är på tapeten. Sveriges Radio P4 Värmland skriver att en kinesisk delegation nyligen var i Oslo för att diskutera projektet.

En höghastighetsbana skulle vara ett mer miljövänligt alternativ till flyget och kapa restiden mellan de två nordiska huvudstäderna från fem timmar till under tre timmar. Bakom idén står regioner på båda sidor av gränsen mellan Sverige och Norge.

– Vi diskuterade hur Kina kan bistå, eventuellt, med finansiering och med utbyggnadskapacitet och kompetens, säger Alf S. Johansen på Grensekomiteen Värmland-Østfold, till Sveriges Radio P4 Värmland.

En höghastighetsbana är dock inte det enda projektet som man kollar på. Ett andra alternativ, där man bygger om befintlig bana, finns också. Sistnämnda skulle bli billigast (över 50 miljarder kronor) medan en helt ny höghastighetsbana skulle bli betydligt dyrare – runt 170 miljarder. Dock är det den nya banan som lockat kinesiskt intresse och i intervjun med P4 Värmland säger Alf S. Johansen att det skulle bli lönsamt och att pengarna skulle tjänas in ”efter några år”.

Kineserna är också positiva. I januari fick Oslo besök av en näringslivsdelegation från landet och Huang Xin, från
Promoting International Economic & Technical Cooperation, sa alldeles nyligen till norska tidningen Dagsavisen att man ”gärna vill samarbete med Norge och Sverige med projektet”. Vidare sa han att de kan erbjuda ”arbetskraft, kompetens och finansiering”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062