23948sdkhjf

Scania skeptiska till Tesla

”Jättebra för att transportera chipspåsar”.

Teslas långkörande ellastbil Semi har uppmärksammats av många sedan den annonserades för några veckor sedan. Många har varit positiva till den nya lastbilen men kritiska röster har också hörts och konkurrenten Scania är skeptiska till om den nya lastbilen kommer att hålla vad den lovar, det skriver Ny Teknik.

– Den kommer bli jättebra för att transportera påsar med potatischips, säger Nils-Gunnar Vågstedt, chefsingenjör inom elektromobilitet på Scania till Ny Teknik.

Enligt Nils-Gunnar Vågstedt är det redan idag möjligt att tillverka en batteridriven lastbil med tillräcklig räckvidd för fjärrdrift redan i dag men att det finns flera orsaker till varför det inte skulle vara praktiskt.

Enligt honom skulle det krävasallt för stora batteripack som både inkräktar på fordonets lastutrymme och vikt.

– Här talar vi om en på gränsen till omöjlig kombination. Jag vill inte säga omöjlig över tid – vi kommer se batterier som är mer energirika och som väger mindre, men tidsaxeln ligger en bra bit in i framtiden, säger Nils-Gunnar Vågstedt.

Men det kan finnas vissa skillnader mellan Europa och USA som skulle göra att det som är möjligt i USA inte är möjligt här. I USA räknas nämligen ekipagets längd från hyttens slut medan i Europa räknas hela bilens längd som ett, vilket gör att de amerikanska bilarna har mer utrymme för batterier. Det skulle i så fall kunna utgöra en utmaning för Tesla att lansera sin bilar på den europeiska marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094