23948sdkhjf

Lidl vill låta transporter köra sig själva

Inleder samarbete med självkörande bilar.

Lidl Sverige har tecknat ett avtal med Stockholmsbaserade bolaget Einride för att förhoppningsvis kunna övergå till eldrivna, självkörande lastbilstransporter.

Om alla tillstånd kommer på plats ska projektet med företagets självkörande bil T-pod inledas under tredje kvartalet 2018.

Lidl har sedan tidigare helt gått över till alternativa bränslen för sina transporter och förarlösa lastbilar ses som ett naturligt nästa steg.

– Genom att ta nästa steg och gå över till elektriska lastbilstransporter kan transportens utsläpp minska med uppemot hundra procent. Einrides självkörande T-pod kan göra detta jättesteg i vårt arbete mot fossilfria transporter, säger Johannes Fieber, vd på Lidl Sverige i ett pressmeddelande.

Anledningen till att försök nu kan inledas är en regelförändring som trädde i kraft 1 juli i år och som ger Transportstyrelsen mandat att bevilja tillstånd för försöksverksamhet med självstyrande fordon på allmänna vägar. Einride och Lidl har inlett en dialog med Transportstyrelsen och planerar att inkomma med en tillståndsansökan under november.

Enligt Einride själva skulle en helt automatiserad fordonsflotta minska dramatiskt minska Lidls utsläpp.

– Inrikes vägtransporter står för cirka 30 procent av de svenska utsläppen av växthusgaser. Vårt mål är att T-poden ska stå för 40 procent av de svenska vägtransporterna 2035, vilket skulle minska Sveriges utsläpp av växthusgaser med lika stor andel. Samarbetet med Lidl är ett viktigt steg i den riktningen, säger Robert Falck, vd Einride i en kommentar.

Försöksverksamheten kommer att inledas i Halmstad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093