23948sdkhjf

Hoppet ute för Östra förbindelsen

Förhandlingarna lades ner för Stockholmsförbindelsen.

Efter negativt besked från Stockholms stad läggs nu planerna på en förbindelse mellan Nacka och Värtan/Lidingö nu fått läggas ner och Sverigeförhandlingarna har lagt ner förhandlingarna.

– För min del finns inte frågan längre. Jag kommer att rapportera om beslutet i min slutrapport som jag lämnar i december, säger HG Wessberg, förhandlare på Sverigeförhandlingen, till tidningen Mitt i.

Östlig förbindelse är den sista etappen i ringen runt Stockholm och binder samman Södra länken och Norra länken genom en bergtunnel under Saltsjön.

I och med att projektet saknades i den nationella trafikplanen för 2018-2029 så drog Trafikverket, en tung och viktig finansiär, sig ur förra veckan.

Rent teoretiskt kan projektet fortfarande genomföras om regionalt stöd garanteras istället för de två miljarder som det statliga stödet skulle utgått till.

– Enda möjligheten att få projektet att överleva är en principöverenskommelse om regional finansiering med berörda kommuner. Efter Stockholms besked bedömer jag att en sådan inte går att nå och väljer därför att avbryta förhandlingarna, säger HG Wessberg, i en skriftlig kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093