23948sdkhjf

APM Terminals genomför lockout i Göteborg

Den 19 maj till och med 30 juni 2017 genomför APM Terminals Gothenburg en så kallad spegel- och konsekvenslockout. Detta för att skydda verksamheten mot de senast varslade stridsåtgärder som Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning 4 genomfört mot APM Terminals Gothenburg.
Under den pågående lockouten kommer endast begränsad service under dagtid att kunna erbjudas kunderna.
- Vi har gjort allt vi har kunnat för att lösa konflikten med Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning 4 parallellt med att vi har försökt upprätthålla våra åtaganden gentemot kunder och ägare, säger Henrik Kristensen, vd i APM Terminals Gothenburg. Den gradvisa försämringen av situationen kan inte fortgå och för att skydda verksamheten vidtar vi nu för första gången denna skyddsåtgärd mot senast lagda stridsåtgärder.
Under det senaste halvåret har APM Terminals Gothenburg ett produktivitetstapp på cirka 20 procent av normal kapacitet. Det motsvarar cirka 2 000 containrar varje vecka. Som en följd av det har företaget tappat stora godsflöden från flera kunder inom svensk import- och exportindustri. Normalt hanterar terminalen upp emot 10 000 containrar per vecka vilket motsvarar cirka 50 procent av Sveriges totala containervolymer.
-I över ett års tid har vi drabbats av ständiga blockader från Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning 4 mot att få använda övertid, timanställda utanför dagtid och att nyanställa, säger Henrik Kristensen. Parallellt med detta har vi haft en löpande onormalt hög frånvaro på cirka 25-30 procent varje dag. Det är förstås en ohållbar situation om vi ska kunna driva den verksamhet som våra kunder efterfrågar.
APM Terminals Gothenburg utsågs 2012 av Göteborgs Hamn AB att driva Göteborgs containerhamn just för att det är ett globalt företag med investeringsmöjligheter och kompetens för att utveckla terminalen för Sveriges långsiktiga konkurrenskraft.
- Nu ser vi ingen annan lösning på konflikten än att Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning 4 drar tillbaka alla stridsåtgärder och ingår en långsiktig avtalslösning innehållande fredsplikt, säger Henrik Kristensen. Vi ser också att en förändring av gällande lagstiftning krävs, som gör att en arbetsgivare med kollektivavtal inte kan utsättas för blockader och andra konfliktaktioner från ett fackförbund som vägrar teckna branschens kollektivavtal.
Spegel- och konsekvenslockouten träder i kraft den 19 maj klockan 16:00 2017 och varar till och med 30 juni klockan 24:00 2017. Under denna tid kommer kunder att erbjudas begränsad service då terminalen endast håller öppet helgfria vardagar mellan klockan 07:00-16:00 samt ordinarie öppettider under helger.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094