23948sdkhjf

Historisk kortege inledde åkeriföretagens hundraårsjubileum

På onsdagsmorgonen inleddes hundraårsjubilerande Sveriges Åkeriföretags kongress med en kortege av lastbilar från tidigt 1900-tal till modern tid.
Kortegen startade vid slottet i Halmstad och körde till Hotel Tylösand där kongress och festligheter fortsätter.
Både Mikael Nilsson, ordförande, och Rickard Gegö, vd i Sveriges Åkeriföretag, åkte med i en av lastbilarna i kortegen.
Åkerihistoriska Sällskapet – ÅHS – ansvarade för lastbilskortegen.
- Det finns en tanke bakom varje fordon som är med i kortegen, de är särskilt utvalda för att representera sitt årtionde, säger Kenneth Hedegård från Åkerihistoriska Sällskapet (ÅHS).
Kortegen bestod av tio fordon och inleddes med ett häst- och vagnekipage för att hedra organisationens grundare - Anton W Andersson - som drev ett häståkeri i Halmstad. Bland övriga fordon fanns bland andra en 24-meters långtradare från 1964 i bruksskick och en lastbil som är målad i grönt och orange, färger som lever kvar än idag i Sveriges Åkeriföretags logotype.
Sist i kortegen kom den senaste och modernaste lastbilen från 2017 rulla som representant för den nya tekniken och framtiden. Det finns en tydlig koppling mellan varje årtiondes lastbil och utvecklingen av det svenska samhället.
- Sveriges åkare har spelat en viktig roll i utvecklingen av det svenska samhället, till exempel under byggboomen på 1960-talet då lastbilar användes för att transportera cement till miljonprogramsbyggen, säger Kenneth Hedegård.
När kortegen anlände till Hotel Tylösand parkerades lastbilarna för att beskådas och för att rama in hundraårsjubiléet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063