23948sdkhjf

Trafikverket slutar redovisa godstågs punktlighet

Trafikverket kommer i fortsättningen enbart att rapportera persontågens punktlighet. Det blir istället godstågoperatörernas uppgift att redovisa godstågens punktlighet framöver.
Trafikverket mäter alla tågs ankomstpunktlighet till slutstationen. Enligt Trafikverket är det inte helt rättvisande att mäta person- och godstrafik med samma mått. Resenärens tågresa är klar när persontåget stannar på stationen. Men godset är sällan framme när godståget anländer till järnvägens slutstation. Vagnar ska växlas om eller lastas av innan godset når kunden.
Det kan därför vara så att utlovad punktlighet till kund mycket väl kan vara uppfylld även om tåget inte kom i tid till slutstation.
För att motverka en missvisande bild av godsets punktlighet kommer Trafikverket i fortsättningen bara att gå ut med persontrafikens siffror när punktligheten redovisas. Den som vill veta hur godstågens punktlighet ser ut får vända sig direkt till Trafikverket för att få veta ankomst till bangård eller till järnvägsföretagen, för att få en mer nyanserad bild.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11