23948sdkhjf

Åkeriföretagen välkomnar brottsförebyggande åtgärder

Nyligen presenterade regeringen ett nytt nationellt brottsförebyggande program med namnet ”Tillsammans mot brott”.
- Målet om att uppklarningsgraden av brott ska gå upp skulle direkt få en positiv effekt på transportnäringen, säger Erika Svanström, kommunikationschef i Sveriges Åkeriföretag.
Det framgår av pressinformation från Sveriges Åkeriföretag.
Transportsäkerhet är en mycket viktig fråga för Sveriges Åkeriföretag. Möten sker regelbundet med olika myndigheter, bland andra polisen, men även med säkerhetsbranschen.
Inte minst Stora Branschgruppen – ett samarbete mellan myndigheter och branscher är en viktig nyckel för att förebygga och identifiera nya, kreativa brott.
- Vi har i perioder haft stora problem med transportsäkerheten, där förare blivit medvetslösa av att någon skickat in gas i hytten, säger Erika Svanström som också är representant i Stora Branschgruppen. Sedan har godset stulits ur fordonet. En fruktansvärd erfarenhet för de som drabbats, därför ser vi positivt på detta program.
Även andra brott, där förare vill använda befintliga rastplatser men inte vågar kliva ur lastbilen på grund av hotfulla personer, måste kraftfullt motarbetas, anser Sveriges Åkeriföretag.
- Vi ser att det finns ett skriande behov av fler trafikpoliser, som idag är nere på några hundra i antal, som behöver kompletteras med vaktpersonal och även civilanställda i form av bilinspektörer. Fler ögon som vaktar vägarna, helt enkelt, säger Erika Svanström.
En annan farhåga är terrorism som brottslighet. Sveriges Åkeriföretag har vid flera tillfällen bjudit in Säpo för att delta i konferenser eftersom lastbilar använts som vapen runt om i Europa, i syfte att skada människor.
- Vi vill aktivt förebygga den typen av mycket skadliga händelser, säger Erika Svanström. Nu hoppas vi att de prioriterar att hörsamma dessa inbjudningar i fortsättningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063