23948sdkhjf

Flygfraktbolag slipper kartellböter på 7,5 miljarder

Ett antal större flygfraktbolag slipper betala böter för kartellsamverkan på motsvarande cirka 7,5 miljarder kronor (790 miljoner euro). Det beslutade EU-domstolen på onsdagen, den 16 december.
Transport & Logistik Idag/Transportnet har tidigare rapporterat att ett antal av Europas ledande flygfraktaktörer dömdes att betala omfattande böter för otillbörlig kartellsamverkan. Nu har alltså EU-domstolen beslutat att annullera böterna för berörda flygfraktaktörer.
EU-kommissionen kan dock inom två månader ändra beslutet och dra igång en ny rättsprocess om det skulle visa sig vara nödvändigt.
De berörda flygfraktbolagen dömdes för kartellböter för både enskilda och återkommande överträdelser av konkurrenslagstiftningen då dessa bolag på ett otillbörligt sätt samverkade när det gäller prissättning av flygfrakttjänsten.
På onsdagen, den 16 december, beslutade dock domstolen att EU:s konkurrensmyndighet var inkonsekvent i sin bedömning då man refererade till både enskilda och återkommande överträdelser.

Följande flygfraktaktörer omfattas av det här ärendet och företrädare för dessa bolag får därmed en fin julklapp när de kan se att följande bötesbelopp nu annulleras (observera att vissa aktörer berörs av fler än ett ärende):

Air Canada, 21 miljoner euro.
Air France – KLM, 183 miljoner euro.
Air France – KLM, 124 miljoner euro.
Société Air France, 183 miljoner euro.
KLM, 124 miljoner euro.
KLM, 3 miljoner euro.
British Airways, 104 miljoner euro.
Cargolux, 80 miljoner euro.
Cathay Pacific Airways, 57 miljoner euro.
Japan Airlines, 36 miljoner euro.
Latam Airlines Group, 36 miljoner euro.
Lufthansa Cargo, 0
Martinair Holland, 30 miljoner euro.
Quantas Airways, 9 miljoner euro.
SAS, 22 miljoner euro.
SAS Cargo Group, 4 miljoner euro.
SAS Cargo Group, 33 miljoner euro.
SAS Cargo Group, 5 miljoner euro.
SAS Cargo Group, 5 miljoner euro.
Singapore Airlines Cargo, 75 miljoner euro.

Fotnot: Lufthansa Cargo ”slapp” ursprungligen böter för kartellsamverkan till följd av sin ”visselblåsar-roll” i ärendet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062