23948sdkhjf

Grönt ljus för rätt till skattebefrielse för biodrivmedel

- Sverige har fått besked om rätten att använda skattebefrielse för biodrivmedel ett par år till, säger Gustav Melin, vd i Svebio. Det är positivt. Det borde efter klimatavtalet i Paris vara en självklarhet att vi ska använda klimatskatter för att styra om från fossila bränslen till förnybara biobränslen.
Gunnar Melin framhåller att det är dags att agera i EU för att införa koldioxidskatter i alla sektorer.
– Efter Paris har det öppnats ett fönster för att införa koldioxidskatter i hela EU, säger han. Frankrike följer nu de skandinaviska länderna och har infört en koldioxidskatt som kommer att höjas steg för steg under de kommande åren. Norge har fattat beslut om att genomföra en grön skatteväxling. Kina inför ett system för handel med utsläppsrätter.
Gustav Melin framhåller att förslaget om ett nytt energiskattedirektiv i EU med gemensam lägsta koldioxidskatt lades i byrålådan för ett par år sedan.
– Det är dags att ta fram förslaget igen och få en diskussion om klimatskatter och priset på koldioxidutsläpp i EU, säger han. Vi måste skynda på omställningen i transportsektorn och i andra delar av ekonomin. För att det ska ske till låg kostnad och rationellt behöver vi generella och långsiktiga styrmedel. Regelverk som bara gäller två år bromsar utvecklingen eftersom bolagen inte vet hur förutsättningarna ser ut framöver och därför inte kan investera i ny produktion.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.075