23948sdkhjf

MärkDNA stoppar tjuven hos PostNord

Säkerhet är ett nyckelord i leveranser. MärkDNA tar arbetet till en ny nivå. ”När den här sprayen sitter på en gärningsman så skulle jag se det som nästan omöjligt att förklara bort", säger polisen Robert, inspektör och hundförare.
MärkDNA är en modern, osynlig stöldskyddsmärkning som finns i flera varianter. En av dem är spray. Det är den som företaget SmartWater installerar i PostNords distributionsfordon. Sprayen utlöses när någon gör inbrott i fordonet och gärningsmannen blir helt enkelt duschad. Sprayen träffar också godset.
— Att en tjuv märks med ett för fordonet unikt DNA ger polisen stora utredningstekniska fördelar, säger Alexis Larsson, chef för Säkerhet och Reklamationer i PostNord. Plötsligt kan man knyta en tjuv till ett inbrott som skett en vecka tidigare utan att tidigare ha sett någon koppling mellan tjuv och brottsplats.
När gärningsmannen och godset har träffats av DNA-sprayen så kan de spåras av hundar och sprayen är synlig med UV-ljus.
— Har man gjort ett sånt här brott får man nog hålla sig undan en stund, säger polisen Robert, inspektör och hundförare. Det här sätter ju sig i alla små skavanker överallt så det är väldigt, väldigt svårt att bli av med.
Säkerhetsarbetet är viktigt för PostNord. Förhoppningen är att MärkDNA ska verka avskräckande och förhindra inbrott i fordonen.
— PostNords strävan när det gäller säkerhetsarbetet är att vara proaktiva och ligga i framkant, säger Alexis Larsson. Brottslingarna utvecklar sina metoder och vi måste ligga före dem. Det handlar trots allt om att skydda våra kunders tillgångar. Inom säkerhetsarbetet är inte vår ambition att följa utvecklingen, vi leder den.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094