23948sdkhjf

Vasa och Umeå bildar Kvarkenhamnar

Hamnarna i Umeå och Vasa går ihop och bildar ett gemensamt hamnbolag; Kvarkenhamnar, eller Kvarken Ports.
Det nya hamnbolaget bildades den 1 januari 2015 med syftet att stärka transportstråken i regionen. Men en total volym på 4 miljoner ton frakt årligen hoppas man även ha ökade möjligheter till EU-stöd i ett samlat hamnbolag.

– Det här stärker regionens konkurrenskraft och vi får ännu mer muskler att utveckla det öst-västliga transportstråket. Jag gratulerar det nya bolaget och ser fram emot en stark utveckling av trafiken över Kvarken, säger Erik Bergkvist(s), regionråd, Region Västerbotten.

– Bolaget är ett ytterligare exempel på det starka östvästliga samarbetet. Vi får också ännu bättre förutsättningar att jobba med stöd för och utvecklingen av en ny färja över Kvarken genom projektet Midway Alignment.

Vd för det nybildade Kvarkenhamnar är Matti Esko, som närmast kommer från Euroports Finland Oy:
– Vi kommer att starta en helt ny era inom det logistiska samarbetet i Kvarkenregionen genom att erbjuda ett joint venture som ska stödja en den ökande gods- och passagerarvolymen i Vasa- och Umeåregionen. Vårt mål är att ständigt utveckla hamnanläggningarna, förbättra vår service och stärka vårt samarbete med alla intressenter inom logistik i Kvarkenregionen, säger han i ett pressmeddelande.

Kvarken Ports ägs gemensamt av finska Vasa Stad och svenska Umeå Kommunföretag och den befintliga hamnpersonal i Umeå hamn och Vasa hamn har fått sina anställningar överflyttade i det nya bolaget.

Bolaget Umeå Hamn finns kvar som ägare av hamnens fasta anläggningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047