23948sdkhjf

Friande dom mot förare överklagas

Den friande domen mot en makedonsk förare som avslöjades med falska papper och falskt körkort överklagas nu av åklagaren.
Kammaråklagare Christina Edlund Nilsson lämnade på tisdagen in sitt överklagande, gällande brukande av falsk urkund. Den makedonska chauffören stoppades av polis i Armsjön söder om Sundsvall i början av oktober och det verkade som om såväl id-handlingar som körkort och papper var falska. Efter en grundlig undersökning visade det sig dock att den makedonska föraren hade ett giltigt körkort som gav honom rätt att köra lastbil, men endast i Makedonien. Mannen åtalades för urkundsförfalskning och olovlig körning, men friades i Sundsvalls tingsrätt.

Chauffören friades då han ansågs sakna uppsåt, och själv hade trott att hans handlingar – som var utfärdade i Bulgarien – var äkta. Åklagare hävdar dock att mannen, som är medveten om att det utfärdas många falska pass till makedonska medborgare i Bulgarien, hade skyldighet att undersöka de egna handlingarnas äkthet så långt som möjligt.

Den friande domen ledde till massiva protestaktioner längs svenska vägar i november, och väckte även stor internationell uppmärksamhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062