23948sdkhjf

Unika sjöfartstester i Göteborg

En helt ny typ av tester kopplar samman fartygssimulatorer runt om i Europa med Sjöfartsverkets och Chalmers simulatorcentrum i Göteborg.
– Den här typen av tester har aldrig tidigare gjorts och skapar helt nya möjligheter för att studera komplexa trafiksituationer där flera fartygsbryggor från olika länder kan samspela, säger Per Setterberg, Sjöfartsverkets aktivitetsledare i projektet Monalisa 2.0, i en kommentar.

Fartygssimulatorerna som finns på Chalmers och Sjöfartsverket har tidigare kopplats samman för större tester och övningar, men nu kopplas de alltså även samman med simulatorer utomlands:

– Inom ramen för simulatornätverket European Maritime Simulator Network kommer vi att koppla samman simulatorer i Finland, Tyskland, Spanien och Sverige. Med den här lösningen får vi helt nya möjligheter att studera och öva svåra trafiksituationer på ett realistiskt sett. Vi kommer att kunna genomföra simuleringar med fartygsbryggor som är bemannade på en rad olika platser, säger Per Setterberg.

Under veckan kommer fartygsbefäl från de respektive länderna att mötas i en virtuell miljö för att tillsammans öva sig i svåra trafiksituationer som kan uppstå till sjöss.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063