23948sdkhjf

Nya transporter testas i Göteborg

Innovativa, hållbara transportlösningar ska testas i Frihamnen i Göteborg inom det nya Vinnovaprojektet Dencity.
Fram till 2021 byggs Frihamnen i Göteborg ut till en ny stadsdel, med 3000 nya bostäder, 2000 nya arbetsplatser och en jubileumspark. En utmaning blir att nå hållbara transporter för både gods och människor, något som ska visas och utvärderas i projektet Dencity. Dencity, som pågår fram till mitten av 2015, finansieras av Vinnova.

– Vi har nu en unik möjlighet i Göteborg att studera planeringen och uppbyggandet av en helt ny, central stadskärna. Något som är unikt i Europa. Göteborgs Stad vill att Frihamnen ska bli ett område som kan användas för att testa och demonstrera nya lösningar. Här kan vi på Lindholmen Science Park bidra med kunskap gällande transporter, säger Lina Olsson, projektledare, i ett pressmeddelande.

Tanken är att i projektet lägga stort fokus på nytänkande och man kommer därför att hämta inspiration genom kartläggning av transportsystem från städer jorden runt.

– En gata ska inte endast vara till för förflyttning, utan vara ett delat utrymme för många funktioner. Den ska ge stadskvalitet, vara grön och tillgängligt, möjliggöra aktiviteter och vara attraktivt. För att det ska uppnås måste vi hitta nya lösningar, kanske krävs det under-marken-lösningar för godstransporter. Andra idéer är elektrifierade lösningar, små anpassade fordon, autonoma fordon eller kanske till och med drönare, kommenterar Lina Olsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063