23948sdkhjf

82 bötfällda för mobilanvändning

Under det första året med skärpta mobilregler har polisen bötfällt totalt 82 personer, och dragit in körkortet för hälften av dem.
När reglerna kring användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning skärptes den 1 december 2013 blev det förbjudet att använda den typen av utrustning om det ”inverkar menligt på framförandet av fordonet”. Det är således fortfarande tillåtet att använda mobiltelefon och exempelvis GPS – så länge föraren har full kontroll över fordonet och inte låter uppmärksamheten brista så att det påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt. Under det första året med de nya bestämmelserna har polisen fått insikt i hur lagen ska tillämpas, och vad tingsrätten anser ryms i begreppet ”menlig påverkan”. Det kan exempelvis handla om att en förare kör över mittlinjen eller upp på en trottoarkant eller gör orimligt hårda inbromsningar.

– Det är fortfarande tillåtet att använda mobiltelefon när man kör, men man måste göra det på ett trafiksäkert sätt. Telefoner och annan teknik kan vara bra hjälpmedel, men ska inte användas vid felaktiga tidpunkter, säger Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen, i en kommentar.

– Tyvärr har vi inte sett att problemet har minskat. Varje dag sker trafikolyckor som beror på felaktigt mobilanvändande. Några sekunders ouppmärksamhet kan få svåra konsekvenser.

Framöver, sannolikt under 2015, kommer föreskrifterna att ändras så att polis får möjlighet att bötfälla direkt vid vägkanten. Det innebär att betydligt fler förare riskerar att bötfällas för mobilanvändning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078