23948sdkhjf

Förslag: Ingen tidsgräns för klampning

Regeringen har föreslagit nya regler som ska göra klamping mer effektiv och rättssäker. 

I en lagrådsremiss föreslår regeringen nya regler som ska göra klampning mer effektiv. Bland annat innehåller lagen ingen tidsgräns för hur länge exempelvis en klampningsåtgärd får gälla. I dagsläget ligger tidsgränsen på 36 timmar.

Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Den som bryter mot regler på vägarna ska inte kunna slippa betala sanktionsavgifter genom att vänta ut tiden för hur länge fordonet kan stoppas. Regeringen föreslår därför att tidsgränsen tas bort, så att det inte går att köra vidare utan att betala, säger, Andreas Karlsson (KD), infrastruktur- och bostadsminister, i en kommentar.

Vidare föreslås att regeringen ska kunna meddela sanktionsavgifter vid överträdelser av vissa regler på yrkestrafik- och taxitrafik­området.

”Det kan till exempel gälla om en tillståndshavare använder ett fordon i yrkesmässig trafik i strid med villkoren för sådan användning eller om tillståndshavaren underlåtit att anmäla fordon eller antal anställda i verksamheten till Transportstyrelsen”, skriver regeringen i pressmeddelande. 

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 januari nästa år.

Förslaget välkomnas av Transportföretagen.

– Vi välkomnar skärpningen. Det är inte rimligt någonstans att den som brutit mot lagar och regler kan vänta i 36 timmar och sedan köra iväg, säger Susanne Karlsson, biträdande samhällspolitisk chef på Transportföretagen, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094