23948sdkhjf

Yilport Gävle plockar marknadsandelar på östkusten

Mer än hälften av containrarna på Sveriges östkust hanteras nu över Gävle hamns kajer. Från 2021 till 2023 har terminaloperatören Yilports marknadsandel på östkusten ökat från 47 till 57 procent.

Yilport Gävle är ansvariga för den operativa verksamheten i Gävle hamn. Sveriges Hamnars godsvolymsammanställning från 2023 visar att Yilport Gävle befäster sin plats som östkustens största containerterminal.

Bolaget ser en ökning av containervolymen med 30 procent och en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 14 procent under de senaste tre åren.

Från 2021 till 2023 steg således Yilport Gävles marknadsandel av den totala containervolymen i Sverige från nio till tolv procent. Ser man enbart till östkusten har bolagets marknadsandel ökat med tio procentenheter under samma period, från 47 till 57 procent.

– Sveriges östkust har en ny containergigant i Yilport Gävle. Våra satsningar på infrastruktur och effektiva logistiklösningar har inte bara cementerat vår position som ledare, utan också möjliggjort betydande tillväxt trots en utmanande marknad, kommenterar Eryn Dinyovszky, vd för Yilport Nordic.

En del i förklaringen till den stora ökningen är den miljardinvestering i ny infrastruktur som genomfördes 2021, uppger bolaget i ett pressmeddelande. Investeringen har möjliggjort effektivare godshantering och har gjort att kapaciteten mer än fördubblats, med en ökning från 250 000 TEU till 600 000 TEU per år.

Nya importflöden via Gävle med slutstation i Stockholmsområdet har också tillkommit under åren.

Läs också:

Containerrekord för Göteborgs Hamn

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078