23948sdkhjf

Stor ökning av konkurser i april

Konkurserna inom transportbranschen ökade med 43 procent i april jämfört med samma period förra året. 

Konkurserna fortsätter att öka inom samtliga branscher som affärs- och kreditinformationsföretaget UC bevakar.

Totalt steg antalet konkurser med 68 procent i april jämfört med samma period 2023, något som framgår av UC:s senaste statistik.

De tre branscher där konkurserna ökade som mest under föregående månad var ”Bevakning, fastighetsservice, kontorstjänster mm” med 185 procent, ”Information och kommunikation” med 167 procent och ”Juridik, ekonomi, vetenskap och teknik” med 85 procent.

Konkurser april 2024 - Infogram

Inom transportbranschen gick 40 företag i konkurs under april, vilket är en ökning med 43 procent i jämförelse med april förra året.

Tittar man på det första kvartalet gick 177 bolag i konkurs, vilket innebär en ökning om 42 procent jämfört med det första kvartalet 2023.

Under februari ökade konkurserna inom branschen med 16 procent.

UC skriver vidare att ett av tio företag (inom samtliga branscher) som fick stöd under pandemin riskerar konkurs. Totalt fick 16 596 pandemistöd men en tiondel av summan som betalades ut har inte återbetalats och det är av företag som löper hög risk att gå i konkurs. 

– De positiva indikationer vi sett som att räntan tros minska inom kort har ännu inte gett effekter på marknaden. Det gäller varken företag som kämpar för att hålla likviditeten uppe, eller viljan hos företagare att investera i nya verksamheter. Men nu inleds snart sommarsäsongen som brukar ge inte minst företag inom hotell- och restaurang ett rejält uppsving. Vi får alla hålla tummarna för att det här blir en bidragande faktor till att svenskt näringsliv, tillsammans med de efterlängtade räntesänkningarna i maj, får en positiv skjuts i rätt riktning, säger UC:s vd Gabriella Göransson, i en kommentar.

Om UC:s konkursstatistik

UC:s konkursstatistik omfattar aktie-, handels-, och kommanditbolag samt övriga juridiska personer. Den månatliga konkursstatistiken mäts från den första till den sista dagen per månad. Om månadsskiftet sker på en helg eller röd dag kommer statistiken mätas från den första till den sista tillgängliga arbetsdagen.

Källa: UC

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.107