23948sdkhjf

Vårbudgeten: Försvar, krisberedskap och brottsbekämpning

Några satsningarna i regeringens vårbudget för 2024 handlar om laddinfrastruktur och återuppbyggandet av E6:an vid Stenungsund. 

Nyligen överlämnade regeringen sin vårförändringsbudget för 2024. Tyngden ligger på åtgärder inom bland annat försvar och krisberedskap, brottsbekämpning och åtgärder för att ta Sverige genom lågkonjunkturen. Totalt uppgår förslagen till sammanlagt 17,3 miljarder kronor. 

Några av förslagen inom transportområdet är satsningen på laddinfrastruktur. För att påskynda klimatomställningen förstärker regeringen Klimatklivet med 100 miljoner kronor.

I årets vårändringsbudget föreslår regeringen även en höjning av beställningsbemyndigandet för Klimatklivet från 6 miljarder kronor till 6,5 miljarder kronor till år 2028.

Återställningen av E6 i Stenungsund efter skredet i september får en miljard kronor. Regeringen skriver att de extra medlen gör att underhåll av infrastruktur i andra delar av Sverige kan utföras enligt plan.

Vidare förslås satsningar på flyget som uppgår till över en miljard kronor. Syftet är att undvika de kraftiga avgiftshöjningar för flygbolagen inom det så kallade GAS-systemet som annars hade behövts, skriver regeringen. 

Några av branschorganisationerna som kommenterat regeringens vårbudget är Skogsindustrierna och Maskinentreprenörerna. Skogsindustrierna menar att mer behövs för att åtgärda det eftersatta underhållet på infrastrukturen. 

– Tyvärr innehåller vårbudgeten inte de satsningar som krävs för att adressera det akut eftersatta underhållet av vägar och järnvägar som vår bransch och många med oss efterfrågar. Det är synd, för det behöver göras mer. Ett robust och effektivt logistiksystem är en förutsättning för att minska transportsektorns fossila utsläpp och stärka svensk konkurrenskraft, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna, i en kommentar.

Branschorganisationen pekar på fler åtgärder som leder till att ”rusta, effektivisera och modernisera den befintliga infrastrukturen”. 

– Satsningen på vägunderhåll som regeringen hade med i sin höstbudget var positiv. Den typen av riktade förstärkningar och liknande satsningar på övriga järnvägsbanor som är viktiga för näringslivet vill vi se mer av, fortsätter Viveka Beckeman.

Maskinentreprenörerna skriver att de välkomnar budgeten, och pekar på satsningar kopplade till E6:an vid Stenungsund och stödet till Klimatklivet. 

– Landets maskinentreprenörer spelar en viktig roll, både för transportinfrastrukturen och vid olika typer av kriser. Vi välkomnar därför regeringens satsning för en mer robust infrastruktur utifrån totalförsvarets behov, skriver branschorganisationen i ett pressmeddelande. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078