23948sdkhjf

Branschaktörer vill öka säkerheten – lanserar nytt initiativ

För att få bukt med skador kopplat till truckarbete går Transportfackens Yrkes- & Arbetsmiljönämnd, TYA, och Maskinleverantörerna, ML, samman i ett nytt initiativ. 

I början av mars inledde Arbetsmiljöverket en riksomfattande inspektion med truckarbete i fokus. Under året ska myndigheten bland annat undersöka säkerhetsutrustning och fordonens tekniska egenskaper hos företag. 

Bakgrunden är att yrket är ett av de mest olycksdrabbade där över 1 000 skador med sjukfrånvaro som följd anmäls varje år. 

För att sprida kunskap om problemet har Transportfackens Yrkes- & Arbetsmiljönämnd, TYA, och Maskinleverantörerna, ML, gått samman där de två organisationerna lanserat flera checklistor för företag att använda sig av vid val av truckförarutbildning.

Fakta om initiativet 

Bakom initiativet att öka säkerheten i branschen står Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd och Maskinleverantörerna.

De tre checklistorna behandlar varsitt viktigt ämne inom truckutbildning: inköp av truckförarutbildning, truckinstruktörsutbildning och hur man på rätt sätt utfärdar körtillstånd.

Sammantaget har TYA och Maskinleverantörernas medlemsföretag avtal med cirka 1 800 truckinstruktörer. Dessa utbildar enligt TLP 10.

Källa: TYA

– I dag säljer en del företag billiga utbildningar på en eller två dagar, men att utbilda sig till truckförare om man inte har någon tidigare erfarenhet tar längre tid än så, säger Maria Themptander, projektledare på TYA, i ett pressmeddelande.

När det kommer vanliga skador för truckförare är nackproblem ett, skriver Arbetsmiljöverket, och en vanlig orsak till olyckor handlar om att föraren tappar kontrollen över fordonet så att trucken krockar eller välter.

– Vårt nya informationsmaterial underlättar för både arbetsgivaren, som ska köpa in en truckförarutbildning, och för truckförarna själva. Genom att sprida kunskapen hoppas vi kunna minska antalet olyckor där truckar är inblandade och rädda liv, säger Lina Hallman, vd på Maskinleverantörerna.

Här är det farligast att jobba

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11