23948sdkhjf

600 ton tung kyrktransport på gång

Nyligen påbörjades arbetet med att bredda, höja och förbereda den fem kilometer långa färdvägen för Kiruna kyrkas flytt till sin nya plats.

Veidekke har totalentreprenaden för flytten av den 600 ton tunga och 40 meter breda kulturhistoriska kyrkan. Ett spektakulärt uppdrag som har rönt stort nationellt och internationellt intresse. Veidekke har nu handlat upp maskinuthyraren Ramirent som leverantör av maskiner, moduler och annan utrustning.

Veidekke har tecknat ett totalentreprenadavtal med LKAB för flytten av kyrkan, vilken är en del i Kirunas samhällsomvandling. Kyrkan har ett stort kulturhistoriskt värde och har utsetts till Sveriges vackraste byggnad. 

Den har en area på 1 600 kvadratmeter och väger 600 ton. Sommaren 2026 är tanken att den öppnar igen, på ny plats i Nya Kiruna centrum. Arbetet startade i januari. Kyrkan ska transporteras i ett stycke på två stora trailers, och om allt går enligt tidplan sker det i början av sommaren 2025.

Transporten kommer ske i gångfart och får inte stanna upp förrän man nått fram till den nya platsen i Nya Kiruna centrum. Ska det fungera, måste allt kring transporten fungera till 100 procent, så förarbetet är gediget. Men det är inte bara själva kyrkan som blir en utmaning att flytta. Det tillhörande klocktornet, en minneslund och ett krematorium ska även de flyttas med stor försiktighet. Här används just nu två bomliftar för att inventera hur det 33 meter höga klocktornet med sina 23 klockor, ska kunna transporteras utan att skadas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.129