23948sdkhjf

Axfoods besked: Ska fasa ut fossilt bränsle på två år

Axfood meddelar att de tagit beslutet att växla upp utfasningen av fossila drivmedel. Under en tvåårsperiod ska både bolagets egna och inhyrda transporter mellan lager och butiker övergå till att köras på förnyelsebart drivmedel eller el – vilket är fem år tidigare än planerat.

I ett pressmeddelande uppger Axfood att de väljer att växla upp utfasningen av fossilt bränsle, med anledning av att reduktionsplikten sänktes vid årsskiftet.

– Miljöpolitiken försvårar just nu näringslivets hållbara omställning. Att reduktionsplikten sänkts gör att de klimatpåverkande utsläppen från transporter ökar, samtidigt som det fördyrar verksamheten för alla företag som har siktet inställt på att ställa om för att gynna såväl klimatet som den egna konkurrenskraften, kommenterar Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, i pressmeddelandet.

Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag, har under de senaste åren successivt minskat andelen fossila drivmedel, med mål om nettonollutsläpp till 2030. Nu ökas utfasningstakten av fossila bränslen rejält till förmån för mer förnyelsebara drivmedel såsom biogas, RME och HVO.

Ungefär hälften av transporterna mellan Dagabs lager och butiker sker med inhyrda transporter. Dessa transporter är idag en av de allra största utsläppsposterna och ett omfattande omställningsarbete pågår tillsammans med åkerierna, skriver Axfood.

– I stället för att vänta, skyndar vi nu på användningen av förnyelsebara drivmedel och el för såväl egna som inhyrda transporter. Det kommer att kraftig påverka vår utsläppskurva redan under det här året genom minskad klimatpåverkan, säger Åsa Domeij.

Idag finns totalt tre tunga ellastbilar i lastbilsflottan, som successivt ska utökas med fler elfordon.

– Vi gör en satsning på elektrifierade varutransporter under de närmaste åren. Det är ett viktigt led i strävan efter mer hållbara transporter och en verksamhet med nettonollutsläpp, säger Hans Bax, vd för Dagab.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078