23948sdkhjf

Nytt anläggningsprojekt för Göteborgs Hamn

Svevia har inlett ett projekt för ut- och ombyggnad av kaj 710 vid Göteborgs Hamn.

Projektet är värt 35 miljoner kronor, och syftar till att förbättra infrastrukturen för sjöfart samt handel. 

– En enkel beskrivning av projektet är att vi genom pålning först skapar en stabil grund, där vi sedan kan anlägga en ny yta som förlänger den befintliga kajen, säger Håkan Lysell, Svevia.

Totalt kommer 84 pålar att borras ner i berggrunden under vattnet. Djupet är mellan 20 och 35 meter ner i vattnet. Delar av den befintliga kajen kommer bilas bort för att sedan genom armering, formarbete och gjutning förlängas med cirka 10 meter. Den största delen av pålarna kommer att kunna borras ifrån land. För ett tiotal pålar kommer arbetet att ske från en pråm.

– Uppdragets tekniska utmaning handlar mest om vattendjupet och storleken på pålarna. Anläggningsarbete vid vatten är också förknippat med särskilda parametrar för vår säkerhetsarbete, samt att visa stor hänsyn till den vattenmiljö vi arbetar i, säger Håkan Lysell.

För att undvika skadlig grumling utförs pålningsarbetet under en begränsad period fram till sista mars. I samband med att pålarna borras fast trycks sediment från havsbotten upp genom pålningsröret och samlas upp i sedimenteringstankar. Dessa separerar ut rent havsvatten som efter provtagning kan tömmas tillbaka vid hamnen.

Uppdraget är en generalentreprenad som beräknas vara klart till årsskifte 2024-2025. Kontraktsvärdet är cirka 35 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219