23948sdkhjf

Teslastrejk inledd – Transport varslar om sympatiåtgärder

I dag inledde IF Metall sin strejk mot TM Sweden. Anledningen till strejken är att Tesla inte vill teckna kollektivavtal.

På sin hemsida skriver IF metall att de inte anser att ett mjukare varsel än arbetsnedläggelse skulle vara en framkomlig väg. Fackföreningen skriver att de upprepade gånger försökt föra en konstruktiv dialog med arbetsgivaren men mötts av ointresse.

Uppgifter till tidningen Dagens Arbete gör gällande att Tesla dessutom planerar för ett omfattande strejkbryteri. Skärmdumpar som tidningen fått ta del av visar en chatt med Tesla-chefer där de lovar att skicka strejkbrytare till enheter som drabbas av strejken. Strejkbryteri är något som inte skett i Sverige på lång tid. I praktiken upphörde det i slutet av 30-talet som en följd av Saltsjöbadsavtalet som skrevs under 1938.

– Strejkbryteri ser vi mycket allvarligt på, säger Peter Lydell, ombudsman på IF Metall Uppland, till TV4 Nyheterna.

Om Tesla och IF Metall inte skulle komma fram till ett avtal kommer fackförbundet att utvidga strejken från och med 3 november. Då kommer strejken även gälla andra auktoriserade anläggningar som utför service på Teslas fordon. Det påverkar dock inte service som utförs på andra bilmodeller.

Under fredagsmiddagen gick Svenska Transportarbetareförbundet ut med ett meddelande om att de varslar om sympatiåtgärder. Detta skulle innebära blockad mot all lastning och lossning av Teslabilar i fyra svenska hamnar. Även detta skulle träda i kraft 3 november och omfatta Copenhagen Malmö Port, Södertälje Hamn, Logent Ports & Terminal i Göteborg samt Trelleborg Hamn.

– För Transport är det en självklarhet att backa IF Metall när de ber om stöd. I Sverige och på svensk arbetsmarknad har vi kollektivavtal – det kommer Transport alltid att stå upp för. Tesla-anställda ska givetvis också omfattas av säkra och schyssta villkor, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande, i ett uttalande.

Här finns Teslas serviceanläggningar:

Umeå
Uppsala
Stockholm
Örebro
Norrköping
Göteborg
Malmö

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082