23948sdkhjf

Tungt kvartal för Postnord

Postnord minskar omsättningen i det tredje kvartalet. 

Paket- och logistikjätten Postnords siffror pekar nedåt i det tredje kvartalet. 

Hög inflation och höga räntekostnader påverkar koncernen vars nettoomsättningen landade på 9 149 miljoner kronor, viket går att jämföra med 9 456 miljoner under samma period förra året. 

"Koncernens resultat minskade huvudsakligen till följd av svag utveckling inom den svenska verksamheten, där produktionskostnaderna inom primärt paket- och logistikverksamheten har varit höga i förhållande till de minskade volymerna. Den kraftiga nedgången av brevvolymer ska sättas i ljuset av att det i tredje kvartalet 2022 var riksdagsval i Sverige." skriver Annemarie Gardshol, koncernchef för Postnord i kvartalsrapporten.

Under kvartalet minskade bevvolymerna i Sverige med 16 procent medan paketvolymerna ökade till en procent från tidigare - två procent. I Sverige uppgick Postnords rörelseresultatet till 42 miljoner, vilket går att jämföra med 201 miljoner under samma period förra året. 

Det utmanande läget i omvärlden gör att paket- och logistikjätten ser över nya åtgärden. 

"Vi fortsätter med våra prishöjningar för att kompensera för de ökade kostnaderna. Då vi förväntar oss ett fortsatt utmanande makroekonomiskt läge framöver ser vi nu på ytterligare åtgärder för att anpassa vårt nätverk i Sverige samt ytterligare anpassningar av våra totala kostnader." fortsätter Annemarie Gardshol i kvartalsrapporten. 

Koncernens tredje kvartal

  • Nettoomsättningen uppgick till 9 149 (9 456) miljoner kronor, en minskning med –6 (–2) procent i fast valuta för jämförbara enheter
  • Paketvolymerna minskade totalt med –2 (–4) procent
  • Brevvolymerna minskade med –16 (–11) procent
  • Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till –6 (65) miljoner kronor
  • Justerat rörelseresultat (justerat EBIT) uppgick till –6 (108) miljoner kronor
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.516