23948sdkhjf

Stockholmsmässan ska säljas och rivas

Stockholm stad vill sälja och riva Stockholmsmässan i Älvsjö. Den lokal som huserar byggmässan Nordbygg. I stället ska det byggas en stadsdel med 2 000 till 2 500 bostäder.

– Vi ska stadsutveckla området och lägger ut mässkonceptet till försäljning. Mässan har haft ett par svåra år, mässverksamhet är viktig men det är inte viktigt att det är staden som äger mässkonceptet, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i en intervju med Dagens Nyheter.

Stadens har som mål att det på sikt ska byggas en trygg blandstad med både restauranger, arbetsplatser och bostäder. Området ligger i södra Stockholm, knappt tio minuter från Centralen med pendeltåg. 

– Vi tänker oss 2 000 till 2 500 nya bostäder i ett centralt läge som har mycket bra kommunikationer, säger finansborgarrådet Karin Wanngård till DN.

Det är ännu inte fastställt hur den nya stadsdelen ska se ut. Karin Wanngård säger till DN att programarbetet påbörjas kring årsskiftet 2023–2024. Spaden kommer inte kunna sättas i marken före 2030.

– Det kommer fortsatt att bedrivas mässverksamhet under en tid framöver. Därefter får staden titta på tillfälliga användningsområden för fastigheten som bidrar till folkliv och trygghet i området. Det kan exempelvis handla om tillfällig etablering av idrott och kultur, säger Karin Wanngård till DN.

Det är ännu inte klart vilka lokaler som Stockholmsmässan med sina 70 000 kvadratmeter ska ersättas med.

– Vi har Kistamässan och Waterfront, som är en relativt liten lokal. Men vi kan inte putta in skattepengar när mässan bara är fullbelagd några dagar vartannat år, när bygg- och fastighetsbranschens Nordbygg hålls, säger Karin Wanngård.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097