23948sdkhjf

Regeringen föreslår ny förordning kring autonoma fordon

Regeringen skickar i väg remiss på en ny svensk förordning avseende autonoma fordon.

Förra året beslutade EU om regler för autonoma fordon, vilket gör det möjligt att sätta de förarlösa fordonen i trafik utan operatör – dock om de uppfyller de tekniska kraven i kommissionens genomförandeförordning och förordningen 2019/2144. 

Regeringen föreslår därför att det ska införs svenska trafikregler som anger var fordonen får föras för att underlätta implementeringen av fordonen, något som nu har skickats på remiss

Bland annat skriver regeringen att de typgodkända fordonen endast får köras inom utpekade områden eller särskilda rutter, platser som Trafikverket och kommuner som väghållare får besluta om.

– Automatiserad körning har stor potential att lösa flera problem i vårt transportsystem. Självkörande fordon kan göra transporter effektivare och säkrare. Regeringen vill skapa regler som möjliggör en ordnad och säker introduktion av dessa fordon och jag är angelägen att få ta del av berörda aktörers synpunkter på detta förslag i denna remiss, säger Andreas Carlson (KD) infrastruktur- och bostadsminister, i en kommentar.

Vidare skriver regeringen att förslaget innebär att "den som aktiverar det automatiska körsystemet som ska anses som förare av fordonet." Förordningen föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11