23948sdkhjf

Säkerheten i kollektivtrafiken ses över efter ökat terrorhot

Trafikverket och Transportstyrelsen får i uppdrag att utreda om skyddet inom järnvägen och kollektivtrafiken behöver stärkas.

Tidigare förra veckan höjde säkerhetspolisen terrornivån i Sverige från tre till fyra med anledning av det försämrade säkerhetsläget i landet.

På måndagsmorgonen höll infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), ett möte med Trafikverket och Transportstyrelsen för att diskutera det rådande läget och eventuella åtgärden inom kollektivtrafiken.

– Den ökade hotbilden kan påverka många olika delar av samhället. Inom transportområdet är det en given utgångspunkt att resenärer ska känna sig trygga när de reser kollektivt i Sverige, vare sig det är med buss, tåg, båt, spårväg eller tunnelbana under resan eller på järnvägsstationen eller terminalen, sa Andreas Carlson (KD), infrastruktur och bostadsminister under en pressträff på morgonen.

De två myndigheterna har därför fått i uppdrag av regeringen att tillsammans med andra aktörer utreda behovet av att stärka skyddet inom järnvägen och kollektivtrafiken.

Ministern berättade att myndigheterna bland annat ska föreslå en process för att ta fram ett nationellt program för järnvägs- och kollektivtrafikskydd, vidare ska Trafikverket och Transportstyrelsen analysera om det ska finnas krav på järnvägsföretag och infrastruktur- och stationsförvaltare att anta skyddsplaner på företagsnivå.

– Det är en viktig del i uppdraget eftersom stationsförvaltare är en angelägen aktör för att öka tryggheten och säkerheten mot olika typer av attentat, sa Anderas Carlson.

Myndigheternas uppdrag ska redovisas sista januari 2024. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062