23948sdkhjf

Tungt kvartal för LKAB – Malmbanan kritisk flaskhals

I veckan presenterade LKAB sin kvartalsrapport för andra kvartalet, enligt den har både omsättningen och rörelseresultatet minskat jämfört med samma period i fjol. 

Enligt bolaget beror den lägre omsättningen främst på lägre järnmalmspriser och leveransvolymer. Att rörelseresultatet blev lägre än förra året kommenterar bolaget med att det påverkades även av högre kostnader under kvartalet, främst kopplat till prisökningar avseende energi och andra insatsvaror samt åtgärder för att säkerställa produktionskapacitet.

Produktionen för kvartalet uppgick till 5,3 (5,7) miljoner ton och påverkades av planerade underhållsstopp, produktionsstörningar och rågodsbrist i Kiruna kopplat till den seismiska händelsen i Kirunagruvan 2020 som fortfarande begränsar produktionen. 

LKAB:s siffror

Här är några nyckeltal för LKAB, siffror inom parentes är motsvarande period förra året. 

  • Nettoomsättningen för det andra kvartalet uppgick till 9 350 (12 375) miljoner kronor
  • Rörelseresultatet uppgick till 2 257 (5 719) miljoner kronor
  • Operativa kassaflödet 3 519 (5 370) miljoner kronor

Svårigheter att transportera rågods från övriga gruvor har påverkat kvartalet. Under sommaren utförs dessutom omfattande underhållsarbeten på Malmbanan vilket ytterligare försämrat transportkapaciteten. Gruvbrytningen i Svappavaara har därför tvingats begränsas under sommaren.

– Leveranskapaciteten för våra högförädlade järnmalmsprodukter riskerar att begränsas till följd av bristerna på Malmbanan som redan idag är en trång sektor med ökade kostnader och minskad flexibilitet till följd. Detta visas inte minst under sommarmånadernas underhållsarbeten och är något som vi tyvärr ser kommer förvärras över tid om inte förändring sker, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082