23948sdkhjf

Sjunkande omsättning för Maersk

En ny verklighet har inträtt för Mærsk-gruppen som har fått vinka hejdå till toppåret 2022 och nu står inför sjuknade omsättning och vinster. 

Maersk påverkas av fallande fraktpriser och lägre efterfrågan. Omsättning sjönk med 40 procent i det andra kvartalet jämfört med samma period förra året – ett kvartal som var historiskt bra. 

Det framgår av den nyligen publicerade kvartalsrapporten.

Under andra kvartalet i år landar Maersk omsättning på 12 988 miljoner dollar, jämfört med 21 650 miljoner dollar under det andra kvartalet 2022.

Samtidigt blev rörelseresultatet 1 607 miljoner dollar, vilket går att jämföra med 8 988 miljoner dollar under samma period förra året. 

Företaget visste väl att festen med stigande fraktpriser och hög efterfrågan på godstransporter närmade sig sitt slut, och därför har Mærsk också ställt in sig på en annan verklighet 2023.

Det är också något som vd Vincent Clerc uppger i kvartalsrapporten.

– Resultatet bidrog till ett starkt första halvår, där vi efter ett par extraordinära pandemiår snabbt har anpassat verksamheten till en radikalt förändrad marknad präglad av låg tillväxt och stor lagerhållning som måste fortsätta att minska.

Omsättningen sjönk inom Maersks alla tre segment. För Ocean landade den på 8 703 miljoner dollar, Logistics & Service landade på 3 386 miljoner dollar medan Terminals omsättning landade på 950 miljoner dollar.

Försiktig justering uppåt

Även om både omsättning och vinst har påverkats 2023 jämfört med de senaste åren, har Maersks kostnadsfokus bidragit till att mildra konsekvenserna av lägre efterfrågan.

– Kostnadsfokus kommer att fortsätta spela en central roll i anpassningen till en marknad med låg tillväxt, vilket vi räknar med kommer att fortsätta under året, säger Vincent Clerc.

– Samtidigt fortsätter vi målmedvetet vår strategiska transformation och arbetar för att leverera helt integrerade logistiklösningar till våra kunder och stödja dem i att göra deras försörjningskedjor mer robusta för osäkra tider framöver.

Koncernens fokus på utgifter har hjälpt till så pass att Maersk nu preciserar sina förväntningar för resten av året.

Tidigare räknade Maersk med ett rörelseresultat på mellan 2 000 till 5 000 miljoner dollar. Nu väntas den landa i intervallet 3 500 till 5 000 miljoner dollar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078