23948sdkhjf

Skärpta regler för studentflak

Transportstyrelsen skärper reglerna för flakåkningen från och med i år. 

Flakåkning i samband med studenten har varit populärt i många år, men innebär högre olycksrisk. I år har Transportstyrelsen skärpt reglerna ytterligare, numera är det endast tillåtet med flakåkning i direkt anslutning till själva arrangemanget. 

– Från och med nu är det bara tillåtet med flakåkning i direkt anslutning till själva skolavslutningen. Det har tidigare funnits problem med att man åkt studentflak långt före och efter tillställningen på ett sätt som inte varit motiverat. Därför har vi nu valt att styra upp och tydliggjort vilka regler som gäller, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

Normalt är det inte tillåtet att åka med ett fordon och sitta på en plats som inte är inrättad för passagerare att sitta på. Det är inte heller tillåtet att färdas fler i ett fordon än vad det är registrerat för. Men sker flakåkningen i samband med en skolavslutning, karneval eller annat medger Transportstyrelsen undantag. Dock måste flera förutsättningar vara uppfyllda, bland annat får man inte vara för många på ett flak så att det kan uppstå någon fara. Det måste finnas skyddsräcken eller motsvarande som hindrar passagerare att falla av och säten eller bänkar ska sitta fast. Passagerarna ska också kunna kontakta föraren direkt om något händer. Används mobiltelefon måste samtalet vara uppkopplat under hela färden. Dessutom är hastighetsgränsen för ekipaget max 20 km/tim.

Du som ska köra studentflak behöver meddela polisen i din region följande:

  • Färdväg (startpunkt samt slutmål för resan)
  • 'Datum och tidpunkt
  • Slag av fordon
  • Registernummer på fordonet
  • Antal deltagare
  • Ansvarig för transporten och telefonnummer till denne
  • Skoltillhörighet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078