23948sdkhjf

Vinstfesten över för Maersk

Containermarknaden har tagit en abrupt inbromsning och kapar så mycket som 26 procent av omsättningen hos A.P. Møller-Mærsk.

Det börjar allt bli vardag igen, så också för Danmarks största företag sett till omsättning: A.P. Møller-Mærsk.

Containerrederiernas vinstfest är över och Mærsks omsättning för årets tre första månader minskar med 26 procent till 14 miljarder dollar.

Rederiets EBITDA faller i liknande takt till 3,9 miljarder dollar jämfört med 9,0 miljarder dollar under samma kvartal 2022.

Resultatet efter skatt landade på 2,3 miljarder dollar, vilket kan jämföras med samma kvartal 2022, då slutresultatet var hela 6,8 miljarder dollar.

Vd Vincent Clerc säger i ett pressmeddelande:

– Det här är ett gediget resultat på en utmanad marknad. Det finns en lägre efterfrågan på containertransporter på grund av att kunder över hela linjen arbetar för att minska sina lager snarare än att öka produktionen.

Extrem osäkerhet

Mærsks vd understryker att containermarknaden för närvarande befinner sig i en form av undantagstillstånd orsakat av att företagen arbetar intensivt med att minska den massiva lageruppbyggnad som ägde rum under pandemin. När undantagstillståndet löper ut och vad som kommer efter är svårt att säga.

– Marknaden jobbar mot normalisering, men präglas samtidigt av massiv osäkerhet. Tills denna normalisering sker arbetar vi målmedvetet med att anpassa våra kostnader och hjälpa våra kunder att anpassa sig till den nya situationen, säger Vincent Clerc.

Färre containrar

Att den globala tillverkningsindustrin efterfrågar betydligt färre containertransporter återspeglas också i att antalet transporterade containrar minskade med 9,4 procent i Maersks totala nätverk. Totalt transporterade rederiet 2,7 miljoner containrar under kvartalet.

Nedgången var ännu större på de lukrativa linjerna mellan Asien och Europa, där Maersk förlorade inte mindre än 1,2 miljoner containrar, motsvarande en minskning med 12,5 procent. Således har Mærsk under ytterligare ett kvartal tappat marknadsandelar till sina konkurrenter, eftersom den totala nedgången inom containerindustrin "bara" sjönk med mellan sju och tio procent.

De genomsnittliga fraktpriserna sjönk med 37 procent under kvartalet.

A.P. Møller-Mærsk
1. kvt. 2023 1. kvt. 2022
Valuta Mia. US dollar Mia. US dollar
Nettoomsättning 14,2 19,3
EBITA 3,9 9,08
Rörelseresultat 2,3 7,3
Justerat rörelseresultat 2,5 7,9
Årets resultat 2,3 6,8
Källa: A.P. Møller-Mærsk

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172