23948sdkhjf

Robotar optimerar logistiken på stor bildelsfabrik

Den globala leverantören av bildelar Valeo, har installerat autonoma mobila robotar från Mobile Industrial Robots (Mir) på sin största vindrutetorkarfabrik i Skawina, Polen.

Resultatet har lett till ökad logistikproduktivitet, stärkta produktionsprocesser och minskade säkerhetsrisker för Valeo, skriver Mir i ett pressmeddelande.

Det beror till stor del på att de manuella transportuppgifterna på fabriken i Skawina nu utförs av två autonoma mobila robotar.

Valeo letade efter en lösning som kunde hjälpa till att förbättra effektiviteten i den interna logistiken. Efterfrågan förstärktes ytterligare av utmaningarna med att attrahera och behålla arbetskraft till följd av covid-pandemin.

Utmaningen låg särskilt i de många olika typerna av pallar på fabriksgolvet.

– Varje kund har sin egen specifika pall och det gör att varje linje har olika sätt att lossa varor. Dessutom arbetar vi även med ett antal olika korridorbredder i fabriken. Men som tillverkare är det vår viktigaste uppgift att kunna anpassa sig till kunderna och deras behov, säger Dominik Wasiel, Site Supply Chain Manager & Regional Supply Chain Engineer på Valeo i Skawina, Polen.

Lösningen var att köpa autonoma mobila robotar från Mir.

Valeo implementerade den första mobila roboten redan 2020 för transport av smådelar i monteringshallen.

Det finns för närvarande fyra robotar i drift på Valeos vindrutetorkarfabrik i Skawina, inklusive två mindre och lättare MiR250-robotar. De autonoma robotarna transporterar containrar med smådelar på specialdesignade vagnar med hyllor som dras med hjälp av en ansluten krok.

Robotstyrning

Med hjälp av Mirs mjukvara för fleet management, MiR Fleet, tilldelas robotarnas uppgifter automatiskt beroende på deras akutella plats och uppdrag.

Dessutom tillåter fleet management-systemet övervakning av robotanvändning och underhåll av säkerhetslager vid tider med ökad produktion eller testning av nya lösningar. Robotarna transporterar cirka 18 pallar i timmen.

– Logistikkostnaderna utgör en betydande del av våra totala utgifter. Varje möjlighet till automatisering är avgörande för lönsamheten i vår fabrik, säger Michal Odyniec, chef för Wiper Systems Production Plant på Valeo i Skawina.

– Automatiseringen av intralogistiken vid produktionsfabriken i Skawina har avsevärt förbättrat effektiviteten i våra logistikprocesser. Och vi förväntar oss att investeringen ska betala sig själv på ett år, tillägger Dominik Wasiel.

Implementeringen av Mir-robotarna sköttes av Astor, som är Mirs officiella distributör i Polen.

Valeo är en fransk-baserad tillverkare av bildelar och har fabriker över hela världen, inklusive fyra produktionsanläggningar i Polen. Valeo Wiper Systems produktionsfabrik har varit i drift i Skawina sedan 2001 och är Valeos samt en av världens största torkarfabriker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078