23948sdkhjf

För första gången: tester av lastbilarnas säkerhet

Det är förenat med livsfara att krocka med en tung lastbil, trots det har dessa fordon inte testats på samma sätt som personbilar. Nu ska det bli ändring på det.

Trafikverket berättar i ett pressmeddelande att de, tillsammans Euro NCAP, för första gången ska dra igång tester av lastbilars trafiksäkerhet.

– En utmaning är att tunga lastbilar är överrepresenterade i dödsolyckor. Vi vill att lastbilar ska bli säkrare både för föraren, passagerare och för andra trafikanter, säger Rikard Fredriksson, senior sakkunnig fordonssäkerhet på Trafikverket.

Trafikverket noterar att krocktest man genomfört visar att det blir mycket allvarliga konsekvenser vid en frontalkollision mellan en lastbil och en personbil.

I det aktuella testet lät man båda fordonen färdas i 50 kilometer i timmen, vilket uppges motsvara en färdhastighet 80 km/tim. Båda fordonen ska ha automatbromsats med 30 kilometer i timmen.

– De som färdas i personbilen riskerar att få allvarliga skador. Personbilskupén kollapsade, de får inte ett stabilt skydd. Med fortsatta tester vill vi bidra till utvecklingen av säkrare lastbilar, säger Rikard Fredriksson.

Testerna ska påbörjas 2024, enligt Trafikverket handlar det initialt om att testa autobroms, körfältshållning och andra förarstödjande system. Längre fram kommer det även genomföras krocktester.

FAKTA

Det europeiska konsortiet Euro NCAP gör krocktester av nya bilar. Resultaten kan användas som en vägledning om hur säkra nya bilmodeller är.

Trafikverket är en av medlemmarna i Euro NCAP och även en av grundarna och har varit en av de drivande parterna i att ta fram testprogrammet för tunga lastbilar.

Källa: Trafikverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078