23948sdkhjf

Avtal klart – rekordhögt "märke" satt i avtalsrörelsen

Industrifacken och industriarbetsgivarna har förhandlat fram märket i årets avtalsrörelse, som blir vägledande för övriga avtal.

Årets avtalsrörelse är i full gång och den första delen är nu klar genom att det så kallade märket är satt av arbetsgivare och industrifacken. Märket, som sattes på fredagen, ligger på rekordhöga nivåer, 7,4 procent över två år, med 4,1 procent första året och 3,3 det andra. Märket är en riktlinje för löneökningar som sedan blir norm i övriga avtal på arbetsmarknaden.  

– Det är bra att det finns en överenskommelse om märket, det ger en klar förutsättning för oss i kommande förhandlingar. Nivån kommer vara en utmaning för många medlemsföretag att bära, vi har fortfarande en hel del medlemsföretag som återhämtar sig efter pandemin säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen och fortsätter: 

– Transporter och den ekonomiska utvecklingen är tätt sammankopplade och branschen är konjunkturberoende. I en lågkonjunktur blir vårt arbete för att stärka företagens konkurrenskraft ännu viktigare. Nu fortsätter arbetet med att förhandla de 54 kollektivavtalen som träffas av förbunden inom Transportföretagen.

Transportarbetarförbundet är sedan tidigare inte med i LO-samordningen och driver ett eget lönekrav på 5,5 procent i år i avtalsrörelsen. 

– Det blir hårt arbete för såväl oss som för våra motparter. Det kommer att bli tuffa förhandlingar, men det finns ett gemensamt intresse och ansvar för att stärka branschen för den lågkonjunktur som väntar. Målet är att vi går ur avtalsrörelsen med så bra förutsättningar som möjligt för våra medlemsföretag att bedriva sin verksamhet, säger Marcus Dahlsten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063