23948sdkhjf

Volvo elektrifierar under jord

Under året kommer Boliden att börja använda batteridrivna lastbilar i gruvmiljö. Det står klart efter att gruvbolaget inlett ett samarbete med Volvo om att elektrifiera transporterna under jord.

Samarbetet med Volvo innebär att två tunga ellastbilar kommer att rulla i Kankbergsgruvan utanför Skellefteå med start i år.

Inledningsvis kommer en Volvo FH Electric att tas i trafik, och bolagen uppger att baserat på erfarenheterna från den första lastbilen, kommer ytterligare en tas i drift vid ett senare tillfälle.

– Det här är ett spännande samarbete i en miljö som ställer väldigt tuffa krav. I en gruva är det branta lutningar, tunga laster och fuktig luft som sliter på fordonen. Samarbetet med Boliden kommer ge oss värdefull kunskap om hur eldrivna lastbilar fungerar när de körs under jord, till exempel hur drivlina och batterier påverkas. Minskade koldioxidutsläpp i gruvtransporter gör att även vi minskar våra koldioxidutsläpp, eftersom gruvnäringens råvaror används i våra lastbilar, säger Jessica Lindholm, projektledare på Volvo Lastvagnar, i en kommentar.

Boliden har som mål att minska sina koldioxidutsläpp med 40 procent till 2030, det vill säga scope 1 och 2 jämfört med 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094