23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Framfart presenterade ny guidning – Inkluderande och jämställt ledarskap

Transportföretagens jämställdhetsinitiativ Framfart fortsätter att utvecklas. Nu har en ny del i jämställdhetsguiden tagits fram som riktar sig specifikt till ledare.

”Namnet Framfart syftar till att vi är i rörelse, att vi vill stötta förflyttningen i frågan som handlar om jämställdhetsarbete. Bakgrunden är att flera av våra medlemsföretag har problem att hitta anställda samtidigt som transportnäringen övervägande består av män. Vi vet att mångfald ökar trivseln på arbetsplatsen samtidigt som det är ekonomiskt lönsamt att ha mixade arbetsplatser och det gäller oavsett vilket kön som det är övervikt av”, så inledde Johanna Linder, Branschutvecklare kompetensförsörjning hos Transportföretagen.

Med vid lanseringen av den nya modulen var också Pernilla Alexandersson, vd för Add Gender, som tagit fram materialet. 

– Arbetet med jämställdhet inom trivsel och rekrytering landade i ett önskemål om att även lyfta ledarskapet. Då tog vi fram fem nycklar för ledare och chefer att inspireras av. Urvalet bygger vidare på jämställdhetsarbetet i ett svenskt sammanhang och består av nycklar som ledare redan använder i dag för att låsa upp ett inkluderande och jämställt ledarskap.

De fem nycklarna är:

  • Medvetenhet om våra kognitiva förmågor och hur de påverkar jämställdhet
  • Att utmana status quo och våga tänka nytt
  • Att bli allierad och hjälpa de som idag ska känna sig mer välkomna på arbetsplatserna
  • Handlingsutrymme att göra skillnad
  • Ett äkta engagemang för jämställdhet och inkludering.

Vår utgångspunkt är att ingenting ska ändras, totalt vändas om eller bli förbjudet, säger Johanna Linder, branschutvecklare kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Den nya modulen kompletterar de tidigare som finns tillgängliga genom Framfart – för att använda Johanna Linders ord, det är ett smörgåsbord för företag som vill påbörja sin resa. Företag väljer själva vilka av modulerna och dess innehåll som de vill arbeta med och som är relevanta för just dem.

– Vår utgångspunkt är att ingenting ska ändras, totalt vändas om eller bli förbjudet bara för att man börjar jobba med jämställdhet. Det handlar om att hitta den riktning som företaget vill ha i den här frågan, säger Johanna Linder.

Ett företag som är med på resan är Swecon Anläggningsmaskiner AB.

Paula Hernandez, HR manager hos Swecon, var också med vid lanseringen och berättade om deras insatser och om deras workshop som de höll med organisationens chefer. I vårt tidigare reportage om deras arbete, som du hittar här, sades bland annat:

– Historiskt sett är det mest män som arbetar inom vår bransch, vi har haft en väldigt liten andel kvinnor och det vill vi bidra till att göra någonting åt, berättar Paula Hernandez, HR manager hos Swecon.

Är du intresserad av Framfarts moduler, vill du läsa mer om arbetet eller komma i kontakt med oss för frågor om initiativet? Besök då: https://www.transportforetagen.se/kompetensforsorjning/for-dig-som-medlemsforetag/framfart/

Transportföretagen TF AB
Storgatan 19
Box 5384
102 49 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5564989373

Kontaktperson

Mattias Holmqvist
Pressansvarig Transportföretagen
+46 0722245855 mattias.holmqvist@transportforetagen.se

Sänd till en kollega

0.047