23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kompetensutveckling och trendspaning på Skolledarinspiration

| Medlemsnyhet | Företag Transportföretagen TF AB

I veckan samlade Transportföretagen 60-talet skolledare från hela landet, för planering, trendspaning och heads up om vad som är på gång inom motorbranschen.

Inspirationsseminariet leddes av Tomas Tärnfors och Johanna Linder.

Först och främst, vi är oerhört glada över att fler elever söker till fordons- och transportprogrammet. Läsåret 2020/2021 handlar det om 300 fler elever jämfört med föregående läsår. Särskilt glädjande att andelen tjejer ökar rejält. Med dessa glädjebesked inleddes seminariet. Tack alla skolledare, ni är bidrar till resultatet.

Maria Sjölin Karlsson, Transportföretagen, inledde med att berättade om motorbranschens valideringsmodeller. Om syftet och om hur branschkraven sätts. Branschvalideringar kan med fördel användas vid nyrekryteringar, men även som hjälp för att kompetenskartlägga befintlig personal och därmed rikta fortbildningsinsatserna för den enskilda medarbetaren. Läs mer.  

Det drar ihop sig inför Transportföretagens yrkesprov som äger rum den 14 april till och med den 19 maj. Sista anmälningsdag är den 2 april. Yrkesprovet riktar sig till avgångsklasserna på fordons- och transportprogrammet och så kommer även ett diagnosprov för årskurs två att genomföras. Samtidigt planerar Transportföretagen att utveckla yrkesprovet tillsammans med bransch och lärare, ett arbete som startar nu i vår.

Vill du vara med och påverka innehållet i Transportföretagens digitala Skolforum? Vi sätter stort värde på inspel för att kunna erbjuda inspirerande tillfällen i oktober.

En nyhet inom kort är att Transportföretagen i april kommer att lansera en ny APL loggbok för klass och handledare. Håll utkik.

Så kommer yrkeslärarkurser att erbjudas i år igen med möjlighet för landets yrkeslärare att komplettera och spetsa sina kunskaper.

Jonas Hehrne från Motorbranschcollege medverkade för att ge en lägesrapport om MBC. I dag är 22 skolor certifierade och 32 skolor arbetar med sin certifiering. Samtidigt har 200 företag engagerat sig. MBC finns i 49 kommuner runtom i landet. En utmaning nu och framöver är att få fler kvinnor till att bli yrkeslärare.

Seminariet avslutades med en framtidsspaning och om Transportföretagens roll och uppdrag med att påverka i rätt riktning för stärkta utbildningar och en hållbar kompetensförsörjning.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Transportföretagen TF AB

Fack 1624
FE 965
751 75 Uppsala
Sverige
Transportföretagen TF AB

Sänd till en kollega

0.219