23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Investera i utdelningsaktier

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Många väljer att investera i utdelningsaktier som det kanske hörs på namnet på grund av utdelningen.

Om du har lyckats sätta ihop en stabil och bra utdelningsportfölj kan du förvänta dig en bra avkastning. Det låter kanske väldigt enkelt men att skapa en bra portfölj kan ta tid. Dem som spenderar mycket tid på dessa aktier och att bygga portföljer kan i bästa fall leva på sin utdelning. De flesta av oss är dock inte helt på den nivån men kan få tillräckligt med avkastning för en semester eller två per år i alla fall. Börja investera redan idag och så du kan vara med vid kommande aktieutdelningar.

Hur fungerar utdelningsaktier och aktieutdelningar?
Det varierar från företag till företag hur de väljer att förvalta vinsten till aktieägarna. Det framgår tydligt vid val av aktier hur det specifika företaget väljer att göra detta. Några företag går på spåret med klassisk avkastning men att hålla aktieutdelningar skiljer sig från detta.

Aktieutdelningar fungerar på det sättet att företag väljer att betala ut pengar till sina aktieägare. Detta sker typiskt en gång om året. Hur mycket pengar som kan förväntas handlar om hur mycket företaget gått med vinst. Har det varit ett dåligt ekonomiskt år för verksamheten kan utbetalningen utebli. Att göra en årlig utbetalning ses av många företag som en belöning till sina aktieägare. Det som gör att detta inte är helt optimalt är att efter utbetalning skett kommer företagets värde att minska. Potentiellt kan detta leda till mindre investeringsmöjligheter för bolaget. Generellt ökar aktierna för dessa företag också mindre än andra.

Fördelar med utdelningsaktier:

·   Visar att företaget har en sund ekonomi

·   Årliga utbetalningar

·   Passiv inkomst för återinvestering 

·   Visar att företaget uppskattar sina aktieägare

Något otroligt positivt med dessa företag är att de vittnar om en otroligt stark ekonomi att ha aktieutdelningar. Det gör de väldigt trovärdiga.

Osäker utdelning
2020 har inte varit det mest stabila året ekonomiskt. Det gäller hela världen. På grund av detta har många företag valt att skjuta upp sin aktieutdelning eller att helt ställa in den i år. Då allt hänger ihop ekonomiskt kan detta anses som det mest ansvarsfulla på längre sikt.

Volvo är ett av de företagen som valt att skjuta upp sin årsstämma till i sommar och omvärdera. Företaget hamnade i blåsväder tidigare i mars när de tänkte utbetala till sina aktieägare framförallt för att det också handlade om en högre utbetalning än normalt. Efter detta har företaget som alla andra varit tvungna att stänga ned mycket produktion och även påverkats av stängda gränser.

Det är ett exempel på vad som kan göra att en utdelning skjuts upp eller helt uteblir. Covid-19 är givetvis ett extremt fall men även lågkonjunkturer och andra yttre faktorer kan påverka utdelningen av aktier.

De flesta som investerar i utdelningsaktier är dock inte ute efter snabba pengar utan det handlar ofta om en längre investering. Det betyder att lågkonjunkturer kommer att uppstå och försvinna. Så var inte orolig över ett eller två dåliga år. Tänk på det som en investering på sikt som också oftast kommer ge årlig utdelning.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062