23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Sitter barnen säkert i bilen?

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Vi borde alla sitta som barn i bilen, det vore säkrast även för oss vuxna. Men för vuxna finns det krockkuddar och andra säkerhetsfunktioner som skyddar oss vid en krock.

För barn blir påfrestningarna på kroppen kritiska, eftersom bilens inbyggda skydd inte är anpassade för dem.

Olika skydd vid olika åldrar
Bilbarnstolar delas in i tre grupper: babyskydd, bilbarnstol, och bältesstol eller bilkudde. Babyskyddet passar nyfödda upp till cirka 9 månader. När barnet kan hålla nacken stadigt och sitta utan stöd är det dags att byta till den större bilbarnstolen. Enligt lag ska bilbarnstolen skal vara bakåtvänd till barnet är minst 15 månader.

Från 15 månader kan barn sitta framåtvända
Äntligen får barnet sitta framåtvänt. Då kan barnet se ut ordentligt och bilresan blir roligare. Den framåtvända bilbarnstolen kan användas från 15 månader. Barnet kan sedan använda bältesstolen till 9-10 års ålder, därefter bilkudde. Enligt lag ska barnet använda bältesstol eller bilkudde tills det är minst 135 cm långt.

Många fördelar med bältesstol
Bilkudden och bältesstolen lyfter upp barnet i bilsätet så att säkerhetsbältet hamnar rätt på kroppen. Barns höftben är inte stora nog att hålla bältet på plats, glider det upp på magen riskerar barnet att få inre skador vid en olycka. Till skillnad från bilkudden skyddar bältesstolen även från krafter i sidled. Varken bältesstol eller bilkudde behöver fästas i bilen, de hålls på plats med vanliga säkerhetsbältet.

Justerbar bältesstol växer med barnet
En vanlig missuppfattning är att bilbarnstolen är urvuxen om barnet inte kan sitta med raka ben. Risken är då att man byter till nästa skydd för tidigt. Ett tips för bättre benutrymme är att satsa på en bältesstol som går att justera efter barnets längd.

Kompromissa inte med kvaliteten
Kontrollera alltid att bilbarnstolen är testad och godkänd enligt regelverken ECE R44 eller UN R129 (i-Size), så vet du att den lever upp till de svenska säkerhetskraven. Hos TecTake hittar du bilbarnstolar i hög kvalitet som alla är Europagodkända, E-märkta och noggrant utvalda med barnets säkerhet i fokus. De har alla vadderad stoppning och avtagbar klädsel som går att tvätta, dessutom till riktigt bra priser. Här hittar du deras prisvärda sortiment av säkra bilbarnstolar och bältesstolar. Var rädda om era barn, låt dem åka säkert i bilen!

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062