23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Trender inom logistik och transport för 2019

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Det sker ständigt förändringar inom transport- och logistikbranschen. Förändring och utveckling är nödvändig för att vi ska kunna fortsätta hålla världen i rullning.

Just nu talar man om tre stora trender inom logistik och transport. De är automatisering, bättre infrastruktur och hållbara transportlösningar. 

Andra ämnen som är riktigt heta just nu är bland annat Augmented Reality och Virtual Reality, som skulle kunna hjälpa till vid olika yrkesutbildningar inom industrin.

Automatisering  
Vi går mot en allt mer autonom värld. Just nu är det stor fokus på självkörande transportfordon och lastfartyg. Skälvkörande fordon skulle innebära säkrare vägar med färre trafikolyckor. Man skulle även kunna hålla transportfordonen rullande under längre perioder, då de inte längre behöver framföras av människor på samma sätt.

Robotar inom lagerhantering är inget nytt. Detta innebär dock inte att utvecklingen är över. Man skulle kunna effektivisera och förbättra robotar och automatiseringen ännu mer.

Hållbara transportlösningar
Kampen om ett renare och ett mer miljövänligt samhälle är långt ifrån över.

Antalet eldrivna fordon ökar i antal. Allt fler producenter väljer att satsa mer på eldrift och hybrider för att kunna få fram allt mer effektiva och miljövänliga fordon.

Just nu testas även elektrifierade vägar. Man hoppas på att dessa elvägar, i kombination med elmotorer, ska kunna minska utsläppen radikalt. Just nu studerar man främst vägar för tung trafik, men man tror att det finns möjligheter att utforma ett vägnät där även personbilar skulle kunna framföras.


Många väljer fortfarande begagnade bränslebilar
Trots att det byggs allt fler och fler nya elbilar, väljer många fortfarande att köpa begagnade bränsledrivna bilar eller hybrider.

Några exempel på begagnade bilar som fortfarande är riktigt populära är bland annat Volvo V40, V70, VW Golf och Toyota Auris. Volvo är oftast det allra populäraste bilmärket när det kommer till köp av begagnade bilar i Sverige.

Man tror dock att det bara är en tidsfråga innan denna trend ändrar sig och att fler ska välja elbilar i framtiden.

Bättre infrastruktur
Både vägar och järnvägar behöver förbättras för att vi ska få en välfungerande infrastruktur i framtiden. Man tittar bland annat på hur man ska kunna effektivisera tågtrafiken. Snabbare tåg i kombination med den senaste tekniken ska kunna bidra till att vi får en mer pålitlig tågtrafik. Även sjöfarten ses över.

Med en bättre infrastruktur kan man binda ihop regionerna och på så vis skapa en god sysselsättning och öka tillväxten över lag.

VR och AR  
VR (Virtual Reality) och AR (Augmented Reality) testas nu inom branschen, för att se om de skulle kunna förbättra vissa delar av order- och lagerhanteringen. Båda skulle kunna användas som verktyg vid upplärning och träning inom vissa industrier.

Genom att använda sig av dessa verktyg ute på arbetsplatser, ska man lättare och effektivare kunna utbilda nya anställda. Det är bevisat att det oftare är lättare att lära in något genom praktik än att läsa sig till det.

AR och VR skulle även kunna användas som en form av fjärrstyrning av bland annat produktionsmaskiner eller robotar. Tyska transport- och logistikföretaget DHL arbetar vidare med att ta fram ett system där AR ska underlätta orderhanteringen.

I systemet används smarta glasögon, eller smart glasses, för att skanna och sortera ordrar. Detta system ska kunna minimera fel och samtidigt göra hanteringen snabbare och mer effektiv än tidigare.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.063