23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Framtidens smarta däck anpassar sig efter väglaget

| Medlemsnyhet | Företag Nokian Däck AB

Våra bilar innehåller allt mer smarta tekniska lösningar som har mycket snabbare reaktionsförmåga än vi människor. Även däck ska börja använda smart teknik.

En enkät som Nokian Tyres har gjort visar att 25 procent av bilägare önskar däck som med hjälp av sensorer kan anpassa sig efter väglaget.

Smart teknik hittar ständigt nya användningsområden och kan inom en nära framtid vara integrerade i många konsumentprodukter. De kommer att innehålla små sensorer som kan mäta, identifiera och reagera på olika förändringar. Till exempel kan din säng med sensorer mäta hur bra du sover och dina kläder kan antingen kyla ner eller värma upp dig beroende på temperaturen.

Framtidens smarta däck kan övervaka sig själva och underlaget betydligt snabbare än bilföraren. 
– Sensorer i däcket kan hålla koll på mönsterdjupet och däckslitaget och varna bilföraren när det är dags att köpa nya däck. Systemet kan även meddela när det är dags att rotera däcken, skifta framdäcken bak och tvärtom för att öka deras livslängd, berättar Teemu Soini, ansvarig för ny teknik på Nokian Tyres.

Smarta lösningar i sikte
I början innebär smart teknik på däck att sensorer i däcket mäter olika avvikelser och skickar information antingen till bilens datasystem eller till bilägarens mobiltelefon. I senare fas kan däcket reagera automatiskt på informationen från sensorer utan att bilföraren behöver agera.
– Smarta däck kan anpassa sig efter vädret och väglaget, till exempel genom att ändra på mönsterdesignen. På vått underlag kan mönsterspåren utvidga sig för att minska risken för vattenplaning, säger Teemu Soini.

Däckindustrin har redan tagit sina första steg mot smart teknik och sensorer används för att mäta lufttrycket. Riktigt smarta däck finns dock ännu inte.

– Det finns för närvarande väldigt få smarta lösningar för personbilsdäck, men läget kommer säkert att ändras inom fem år när premiumdäck kommer att innehålla allt mer tekniska lösningar som hjälper bilföraren. Däck som automatiskt kan reagera på förändrade förhållanden är dock fortfarande framtid, tror Teemu Soini.

För att smarta däck ska kunna bli verklighet så måste man lösa flera problem. Sensorerna i däcket ska vara mycket hållbara för att de ska klara de enorma påfrestningarna som de utsätts för. Ett annat problem är hur smart teknik kan bli en naturlig del i den massiva produktionsprocessen av däck.

Året-runt-däck är inte lämpliga i Norden
Utöver smarta däck önskar många bilägare att man skulle kunna köra med samma däck året runt. Året-runt-däck är vanliga exempelvis i Nordamerika och i vissa delar av Centraleuropa.

Bland annat internationella webbutiker säljer året-runt-däck. Innan man köper den här typen av däck är det viktigt att komma ihåg att de inte klarar nordiska vinterförhållanden. Enligt Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres. Sweden, är det ett mycket utmanande projekt att utveckla ett året-runt-däck för nordiska förhållanden.
– I dagens läge är det omöjligt att utveckla ett däck som skulle fungera säkert på alla de väglag som förekommer i Norden under ett år. Temperaturvariationerna är så stora att det med dagens teknik är omöjligt att utveckla ett året-runt-däck som skulle klara dessa stora variationer, säger Emil Sundholm.

Sommar- och vinterdäck har olika typer av gummiblandningar som är optimerade för antingen sommar- eller vintertemperatur. Även konstruktionen i övrigt är anpassad för behoven i olika årstider.
– Användningen av sommardäck på vinter är farligt och vinterdäck är farliga på sommaren. Jämfört med sommardäck ger vinterdäck på sommaren ett dåligt våtgrepp, sämre styrrespons och klart sämre stabilitet, varnar Emil Sundholm.

Säkerhet först i utvecklingen
Däck är en viktig säkerhetsfaktor. Fyra ytor, inte mycket större än din handflata, är den enda kontakten mot vägen som din bil har och den ytan avgör hur säkert du kan ta dig fram med din bil, oavsett väg- eller väderförhållanden. Konsumenterna vill inte kompromissa med säkerheten. Enligt Nokian Tyres enkät vill var tredje bilägare ha ännu mer säkra däck. Även bränsleeffektivitet och slitstyrka värderas högt.

Bilägarnas önskemål om framtidens däck?
1. … att de blir mer säkra - 32%
2. … att däcket med hjälp av sensorteknik kan anpassa sig för olika väglag - 27%
3. … att däcket rullar lätt, sparar bränsle och därmed ökar elbilens körsträcka -  25%
4. … att däcken slits mindre än i dag - 24%
5. … att samma däck kan användas året runt, 20%

Mer information:
www.nokiantyres.se
Emil Sundholm, Product Manager, tel. 08 474 74 64
emil.sundholm@nokiantyres.com
Twitter  I YouTube I Facebook I Linkedin

Nokian Tyres är världens nordligaste däcktillverkare och ett av de mest hållbara företagen i världen. Vi erbjuder trygghet i alla körförhållanden genom att utveckla säkra och miljövänliga däck av hög kvalitet för personbilar, lastbilar och tunga maskiner. Vi är speciellt välkända för våra innovativa vinterdäck. I vår koncern ingår också däckkedjan Vianor, specialister på bilservice och däckservice. Nokian Tyres omsättning uppgick till cirka 1,6 miljarder euro år 2017 och antalet anställda är cirka 4 600. Nokian Tyres aktie noteras på Nasdaq i Helsingfors. Mer information finns på www.nokiantyres.se

Medlemsnyhet

Företag
Nokian Däck AB

Box 3002
195 03 Märsta
Sverige
Nokian Däck AB

Sänd till en kollega

0.065