23948sdkhjf

APMT-konflikten trappas upp – 29 anställda varslas om uppsägning

Dagen före julafton tog APM Terminals Gothenburg emot ett nytt varsel om förlängda stridsåtgärder från Hamnarbetarförbundet avdelning 4. På grund av volymtapp till följd av oroligheterna i hamnen varslar APM Terminals Gothenburg nu 29 tillsvidareanställda och ytterligare ett antal visstidsanställda om uppsägning.
Det framgår av information från APM Terminals Gothenburg.
Blockaden som Hamnarbetarförbundet varslade om den 23 december omfattar även denna gång nyanställningar, övertidsarbete och användning av timanställda (Blixt) på kvälls- och nattetid. Blockaden startar den 6 januari och pågår till sista februari.
APM Terminals framhåller att situationen är mycket komplex och trots att APM Terminals har kollektivavtal, följer lagar och regler, drabbas verksamheten åter av störningar på grund av ett fackförbund som väljer att stå utanför ”den svenska modellen”.
APM Terminals har inte gett upp hoppet om dialog och överläggningar med Hamnarbetarförbundet, för att försöka hitta lokala öppningar och lösningar på den låsta situationen som pågått i mer än 9 månader. Senast visade APM Terminals denna vilja genom att erbjuda Hamnarbetarförbundet ett hängavtal på befintligt kollektivavtal, vilket är något som inte tidigare gjorts lokalt. Denna utsträckta hand tillbakavisades dock kraftfullt av Hamnarbetarförbundet. Med detta i åtanke vädjar APM Terminals även till de centrala fackliga parterna och lagstiftaren att bidra till att hitta långsiktiga lösningar på problematiken för hamnen i Göteborg som det viktigaste godsnavet i Skandinavien.
APM Terminals varslade och informerade under vecka 50 alla fackliga parter om nödvändiga minskningar av personalstyrkan på terminalen. Detta som en konsekvens av det volymtapp som följt av vårens och höstens konflikter, samt de osäkerheter som råder på marknaden. Linjeutbudet under 2017 är fortfarande oklart och det pågår förhandlingar med flera kunder och allianser. I dagsläget berör varslet 29 tillsvidareanställda, både hamnarbetare och tjänstemän, samt ett antal anställda i tidsbegränsade anställningsformer. Förhandlingar kring övertaligheten inleds med kollektivavtalsparterna i januari, och förväntas slutföras under februari.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.132